Urologifocus.
Tillgänglighet Omtanke Delaktighet Samverkan
Tillgänglighet .... Omtanke .... Delaktighet .... Samverkan

Vanliga frågor ochoch svar

Här hittar du svar på några av de vanligaste frågorna vi får.
Klicka på respektive fråga så visas svaret. Klicka igen för att stänga.

Svar: Beroende på sjukdomens svårighetsgrad försöker vi alltid bereda tid inom 14 dagar.

Svar: Blod i urinen som kan ses med ögat bör alltid utredas hos urolog. Detta för att utesluta eller upptäcka potentiellt allvarliga tillstånd i tid. Utredningen görs normalt i två steg, med röntgen av njurar och undersökning av urinblåsan med cystoskopi.

Svar: En förhöjning av PSA-värdet beror oftast inte på prostatacancer. Till exempel kan godartad förstoring av prostatan, prostatainflammation och urinvägsinfektion också orsaka en förhöjning av PSA. Ett förhöjt PSA-värde ska alltid kontrolleras upp med ett andra värde. För att bedöma betydelsen av detta värde bör man dels känna till om det föreligger någon infektion i kroppen, dels känna på samt undersöka prostatakörteln med ultraljud och ibland ta så kallat cellprov.

Svar: När bakterier kommer in i urinvägarna kan du få en urinvägsinfektion. Oftast stannar infektionen i urinröret och urinblåsan och kallas då blåskatarr. Blåskatarr går ofta över av sig själv. Ibland sprider sig bakterierna upp till njurarna och njurbäckenet. Då kallas det njurbäckeninflammation, eller pyelonefrit. En njurbäckeninflammation måste alltid behandlas med antibiotika.

KVINNOR: Hos kvinnor går blåskatarr ofta över av sig själv inom en vecka. Är du gravid behöver du dock få behandling med antibiotika bland annat för att bakterier lättare tar sig vidare upp till njurarna under graviditeten. Misstänker du blåskatarr, inte har så stora besvär, är minst 15 år, inte är gravid och inte har synligt blod i urinen kan du avvakta upp till en vecka innan du söker vård. Du bör dock känna bättring efter tre dagar, annars sök vård i alla fall.

MÄN: Är du man och har blåskatarr behöver du oftast få behandling med antibiotika eftersom problemen kan bero på prostatakörteln och då kan bakterier nå upp till njurarna.

Svar: Det behövs ingen särskild sjukskrivning, du har rätt att vara hemma en vecka om du behöver. Det varierar mycket och beror på om man har ett fysiskt och tungt arbete.

Svar: Samlag bör man vänta med till 4-6 veckor efter operationen.

Svar: Det enklaste sättet att få en konsultation hos oss är att få en remiss via din vårdcentral. Men det går också att formulera en så kallad "egenvårdsremiss", där du remitterar dig själv till oss. Ingen föregående kontakt med vårdcentral behövs då.

Vi har en särskild blankett för egenvårdsremiss (länk nedan).
Du kan också skapa din egenvårdsremiss via 1177.se (instruktion via länk nedan).

LÄNKAR:
Ladda ner blankett för egenvårdsremiss
Instruktion till egenvårdsremiss via 1177.se


Kontakt med kliniken

Telefon: 08-121 582 20
Telefontid
Måndag - fredag:8.30-12.00
Måndag - torsdag:13.00-15.00

Våra öppettider

Måndag - torsdag: 8.00-16.00
Fredag: 8.00-12.00
Lunchstängt: 12.00-13.00
Avvikande öppettider förekommer. Vi har ibland lunch-, kvälls- och helgmottagning.

Hitta till oss

Vi finns på Kungs­holmen, Sankt Göransgatan 126, 5 tr (Wonna Tower).

Få en vägbeskrivning via Google Maps. Sidan öppnas i ett nytt fönster (på den nya sidan: fyll i din startadress samt välj färdmedel i fältet uppe till vänster).


Copyright Urologifocus i Stockholm AB
Org.nr: 559085-3619
Vi erbjuder urologisk specialistvård.
På uppdrag av Region Stockholm.
Vi är miljöcertifierade enligt ISO 14001:2015.


Kontakt och besök

Urologifocus i Stockholm
Adress: S:t Göransgatan 126, 112 45 Stockholm
Telefonnummer: 08-121 582 20
Fax: 08-121 582 39

Fler kontaktuppgifter, Karta, Öppettider


Följ oss på: INSTAGRAM

Info om webbkakor

Produktion och underhåll: BitWeb24